fbpx

januari 12

5 tips voor het optimaal inzetten van Instagram Stories

0  comments

Instagram is één van de snelst groeiende social media kanalen. In 2018 waren er 4,1 miljoen gebruikers wereldwijd en dat aantal is in 2019 met 20% gestegen naar 4,6 miljoen gebruikers. Het is een belangrijk social media kanaal voor ondernemers om actief op te zijn. Niet alleen vanwege het aantal gebruikers, maar ook omdat je er echt een band kunt opbouwen met potentiële klanten. Vooral Instagram Stories zijn hier erg geschikt voor. 


Voordelen van Instagram Stories

Misschien ben je als ondernemer nog niet helemaal overtuigd waarom jij Instagram Stories zou moeten inzetten voor je bedrijf. Daarom heb ik enkele voordelen op een rij gezet: 

 • 75% kijkt voornamelijk naar de Instagram Stories in plaats van de Instagram feed.
 • Het is laagdrempelig voor jou om te gebruiken, maar ook voor de ander om te kijken.
 • Jij bent het gezicht van je bedrijf en met Instagram Stories kun je laten zien wie jij bent.
 • Volgers hebben vaak het idee dat ze je kennen en een band met je opbouwen, waardoor ze eerder een dienst/product bij jou afnemen in plaats van bij iemand anders.
 • Het kost niet veel tijd en hoeft niet perfect te zijn. Het zijn korte berichten en ze blijven 24 uur online staan wanneer je ze niet in je highlights plaatst. 
 • Veel ondernemers maken nog niet optimaal gebruik van Instagram Stories waardoor jij extra opvalt.

Hoe zet je Instagram Stories dan nu optimaal in voor jouw bedrijf? Ik deel 5 tips.

1.
Wees authentiek

Zorg ervoor dat je jezelf en dus authentiek bent op je Instagram Stories. Dat zorgt ervoor dat je de aandacht van mensen blijft vasthouden en ze niet doorklikken naar de Stories van iemand anders. Mensen hebben het door wanneer jij je anders voordoet dan dat je bent en je maakt het jezelf ook een stuk lastiger. 


Zo deel ik bijvoorbeeld in mijn eigen Stories zowel de goede als de slechte momenten en zie ik er ook niet altijd perfect uit, maar maak ik soms zelfs Stories vanuit bed. Daarmee wil ik niet zeggen dat iedereen Stories vanuit bed moet gaan maken, maar wel dat je het op je eigen manier moet doen. Een manier die bij jou past. Bij mij is het echt ‘what you see is what you get’ en juist door dat te doen, krijg ik echt een connectie met mensen en haal ik ook klanten uit Instagram. Wat wel belangrijk is bij het delen van de slechte momenten is dat er een verhaal achter moet zitten. 

“Share the message, not only the mess” is een belangrijk motto om daarbij in gedachten te houden.


Vind je het lastig om jezelf te laten zien? Je echte zelf. Vraag dan eens aan de mensen die het dichtst bij jou staan hoe zij jou zien. Daar komen vaak mooie antwoorden uit die je kunt gebruiken in jouw Instagram Stories.


Ben je al actief op Instagram Stories en heb je het idee dat mensen je al zien zoals je bent, vraag dan eens hoe ze je zien. Laat jouw volgers je omschrijven in één woord bijvoorbeeld. Op die manier kom je erachter of je ook daadwerkelijk overkomt zoals je wilt overkomen en zoals je bent.

2.
Maak gebruik van templates

Om jezelf tijd te besparen en je huisstijl terug te laten komen in je Stories, is het handig om templates te gebruiken. Met templates kun je er onder andere voor zorgen dat:

 • je opvalt tussen alle andere Instagram Stories. De meeste ondernemers gebruiken nog de standaard kleuren en lettertypes die in Instagram beschikbaar worden gesteld. Daardoor lijken de Instagram Stories op elkaar en kun jij er echt uit springen.
 • jouw volgers gaan je Instagram Stories en je huisstijl herkennen. Dat zorgt ervoor dat je ook opvalt op de andere social media kanalen wanneer je daar ook je huisstijl gebruikt. 
 • je tijd bespaart omdat je meerdere templates in één keer kunt (laten) maken en ze alleen nog maar hoeft te plaatsen in je Stories of je plant ze alvast in.

Soms kan het lastig zijn om dingen te bedenken waar je templates voor kunt inzetten aangezien Instagram Stories vooral ook wordt gebruikt om video’s te delen. Een template tussendoor kan voor wat rust zorgen in je Instagram Stories en kun je inzetten voor: 

 • Een shout out naar een nieuw bericht op je profiel
 • Een aankondiging van een Instagram Live
 • Een nieuwe blog, vlog of podcast op je website 
 • Inspirerende quotes die je wilt delen
 • To do’s voor die dag 

Zelf werk ik met templates voor twee onderwerpen, namelijk tips en to do’s. Deze templates heb ik laten maken door Iris van Professionals in Design. De templates besparen mij tijd, zien er professioneel uit en sluiten aan bij mijn huisstijl en de look & feel van mijn Instagram overzicht. Je kunt echter ook werken met templates uit Canva of zelf een template creëren in Canva.

3.

Zorg voor interactie

Interactie is key wanneer je Instagram Stories optimaal wilt inzetten voor jouw bedrijf. Dat zorgt er namelijk voor dat mensen nog meer een band met je opbouwen en de kans groter is dat ze een product of dienst van jou aankopen. 


Instagram heeft een aantal handige functies die je kunt gebruiken om interactie te creëren naast dat mensen je altijd een bericht (ook wel DM genoemd) kunnen sturen vanuit de Stories. 


Poll

Eén van de eerste mogelijkheden tot interactie binnen de Instagram Stories is de poll. Deze functie is ontzettend waardevol omdat:

 • Je vragen kunt stellen aan jouw volgers en dus potentiële klanten
 • Je in de statistieken kunt kijken wie welke antwoorden heeft gegeven
 • Het jou waardevolle informatie kan opleveren over hoe jouw doelgroep denkt en waar de pijnpunten liggen

Zorg er wel voor dat je niet alleen maar informatieve vragen stelt aangezien mensen dan vaak geen antwoord meer geven. Speel met deze functie en maak het uitnodigend voor mensen om te reageren. Daarnaast is het belangrijk dat je de poll wel laat matchen met jouw beeld.

Bij deze Instagram Story heb ik op 2 manieren interactie gegenereerd en mensen naar mijn post laten doorklikken. Er was namelijk de mogelijkheid om te stemmen op de poll en ik vraag ze nog actief om een reactie achter te laten in de comments. 


Quiz

Het inzetten van een quiz is een leuke manier om de interactie aan te gaan met jouw doelgroep. Je kunt bijvoorbeeld testen wat ze weten over wie jij bent en wat je doet, maar ook kun je testen hoeveel kennis ze hebben over jouw vakgebied. Op die manier kun je ook weer pijnpunten achterhalen en daar op inspelen met je producten of diensten. 


Met deze quiz kan ik testen wie er al een marketing strategie heeft staan. De ‘nee’ stemmers zou ik vervolgens een berichtje kunnen sturen en de ‘ja’ stemmers kan ik een complimentje geven. 


Vraag stellen

Mensen kunnen al op je Instagram Story reageren, maar het is ook mogelijk om de functie ‘vraag stellen’ te gebruiken. Op die manier kun je mensen uitnodigen om te reageren en reageren mensen ook sneller op je Story. Daarnaast worden alle antwoorden op één plek verzameld en kun je mensen op basis van hun antwoord een DM sturen of de antwoorden delen in je Instagram Stories. 


Bij deze Instagram Story heb ik een vraag gesteld aan mijn kijkers, namelijk hoe hun vakantie eruit ziet als ondernemer. Met de reacties die ik daarop heb gekregen, kon ik weer een gesprek aanknopen. Veel ondernemers lopen er namelijk tegenaan dat ze in de vakantie nog bezig moeten zijn met social media, waarbij ik ze de tip kon geven om berichten in te plannen of in te laten plannen. Door deze waarde weg te geven, ontstaat er al eerder een connectie en de mogelijkheid dat iemand klant wordt. 


Mening geven

De laatste mogelijkheid is om mensen hun mening te laten geven door te werken met een soort van scorebalkje. Je kunt hier ook diverse emoji’s voor kiezen. Dit kun je op meerdere manieren inzetten. Enerzijds kunnen mensen hun mening geven of ze bijvoorbeeld iets leuk vinden, daarnaast kun je ook testen of er behoefte is aan een bepaald product of dienst of welke behoeftes jouw doelgroep heeft. Interactie uitlokken hoeft niet altijd iets te zijn waar jij heel veel waarde uit haalt met betrekking tot de doelgroep. Dit soort Instagram Stories worden ook gewaardeerd en er wordt vaak goed op gereageerd.

4.

Taggen maar

Taggen kan op meerdere manieren binnen de Stories. Je kunt namelijk hashtags gebruiken, maar ook locaties en mensen taggen. Dit zorgt ervoor dat jij jouw bereik nog verder kunt vergroten.


Hashtags

Het gebruiken van hashtags werkt binnen Instagram Stories net wat anders dan bij de normale berichten. Normaal gesproken kun je namelijk maximaal 30 hashtags toevoegen en bij Instagram Stories zijn dit er maximaal 3.


Door hashtags in je Stories te gebruiken, kun je ontdekt worden door nieuwe volgers die zoeken op de desbetreffende hashtag. Gebruik niet in elke Story hashtags of zorg ervoor dat ze niet duidelijk zichtbaar zijn. Dit kan namelijk als vervelend ervaren worden door mensen die jouw Stories bekijken 

 

Locatie taggen

Ben je op een locatie waar veel mensen komen die binnen jouw doelgroep vallen, zorg er dan voor dat je de locatie tagt in je Stories. Wanneer mensen op die locatie zoeken, krijgen ze ook jouw Story te zien. Daarnaast is het ook een leuke manier om met je volgers te delen waar je bent.


Gebruikers taggen

Je kunt ook andere Instagram gebruikers taggen. Diegene krijgt dan een bericht dat hij of zij is getagd en kan vervolgens jouw Story delen in zijn of haar eigen Stories. Daarmee vergroot je jouw bereik en het zorgt vaak voor positieve reacties wanneer je iemand anders noemt in je Instagram Stories. 

5.

Taggen maar

Live gaan is heel erg spannend, maar wel de manier om jezelf te laten zien in Instagram Stories. Live maakt het extra echt aangezien je dingen niet nog een keer kunt opnemen als er iets mis gaat. Het voordeel van live gaan is dat een aantal van jouw volgers een bericht krijgen dat je live gaat. Dit geeft jouw zichtbaarheid een extra boost. Daarnaast zit deze functie boordevol mogelijkheden: 

 • Je kunt een bericht vastpinnen aan de onderkant en kort beschrijven waar jouw live over gaat of dat je bijvoorbeeld mensen de kans geeft om vragen te stellen.
 • Je kunt mensen uitnodigen in jouw Instagram live. Zij zijn dan ook op beeld te zien en te horen.
 • Mensen kunnen reageren op jouw Instagram live en anderen zien deze reacties ook. 
 • De live kan zo lang duren als je zelf wilt. Je zit niet vast aan de 15 seconden van de standaard Instagram Stories. 

Nog een extra voordeel van live gaan is dat dit vooraan in het rijtje komt te staan van Stories die jouw volgers kunnen bekijken. En wanneer je het echt helemaal rockt, kom je misschien wel bij de populairste live video’s te staan bij de zoekfunctie. Daar hoef je echt geen duizenden kijkers voor te hebben. Er staan soms ook live video’s tussen met ‘maar’ 200 à 300 kijkers. 


Foto vs. Video

Wat is beter om te plaatsen in je Instagram Stories, foto’s of video’s? Naar mijn idee werkt een combinatie van beiden het beste. Wanneer je een foto plaatst is het vaak wel handig om tekst toe te voegen. Mensen zijn anders sneller geneigd om direct door te klikken. Mijn eigen ervaring is dat video’s vaak beter bekeken worden en ik ook meer reacties krijg. De meeste video’s ondertitel ik aangezien mensen de Stories ook vaak kijken zonder geluid en niet altijd in de gelegenheid zijn om hun geluid aan te zetten. 


Start nu met Instagram Stories

Instagram Stories kunnen in het begin best wel eng zijn. Vooral wanneer je gaat werken met video’s. Toch is mijn advies om nu te starten met Stories. Test wat voor jou wel en wat niet werkt. Blijf je statistieken in de gaten houden en kijk waar jij jezelf kunt verbeteren.


Wanneer ik mijn eerste Stories terugkijk in mijn archief, dan moet ik bijna lachen om hoe ze zijn opgenomen en wat ik in de Stories vertel. Alleen door te oefenen kun je leren en jezelf blijven verbeteren. 

 • gerelateerde artikelen

 • meer van deze auteur

gratis online masterclass

verhoog je omzet met INSTAGRAM

07 februari om 14:00u

Ik nodig je van harte uit om deel te nemen aan de gratis online Masterclass 'Instagram' op vrijdag 07 februari om 14:00u.

Marlou Minten

online marketing professional

over de auteur

Mijn naam is Marlou Minten en in 2017 ben ik mijn eigen bedrijf gestart. Vanaf dat moment help ik ondernemers bij het realiseren van meer omzet door middel van online marketing. Authenticiteit staat voor mij hoog in het vaandel. Ik vind het belangrijk dat ondernemers online zichtbaar leren te zijn op hun eigen manier, een manier die bij hen past. Waar voor mij eerst de focus lag op de uitvoering, richt ik mij nu vooral op het uitdenken en optimaliseren van social media en e-mailmarketing strategieën. Daarnaast geef ik ook diverse trainingen vanuit mijn eigen bedrijf, maar ook voor ondernemers zoals Youri Meuleman en Birgit Luijk. Tags


You may also like

Word je wel zichtbaar als je gaat bloggen?

De 3 meest gemaakte SEO-denkfouten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .