fbpx

mei 28

Word je wel zichtbaar als je gaat bloggen?

0  comments

‘Goed voor je zichtbaarheid’, zeggen ze

Bloggen is goed voor je zichtbaarheid. En video’s ook. En een lezing voor een netwerkclub, SEO-optimalisatie, lives op Facebook of Instagram, het sturen van een nieuwsbrief, reageren in allerlei online groepen en ga zo maar door. Moet je doen. Goed voor je zichtbaarheid! En we knikken allemaal braaf.

‘Van nature willen we liever helemaal niet zo zichtbaar zijn, dat is riskant’

Wij ondernemers met een eigen bedrijf of praktijk, we hebben het goed tussen de oren inmiddels: we moeten zichtbaar zijn. Toch? Want – 


Want. Ja, want wát dan precies?

Ik heb het argument ook wel eens gebruikt hoor, de afgelopen jaren. Je zou moeten bloggen, goed voor je zichtbaarheid! Maar helemaal met overtuiging heb ik het nooit kunnen zeggen. En nu mijn eigen ‘zichtbaarheid’ flink in de lift zit, wordt me steeds duidelijker waarom. 


Zichtbaarheid is iets wat niet heel veel ondernemers willen. Mensen zijn erop geprogrammeerd dat ze zich niet té openlijk laten zien aan grote groepen onbekenden: dat kan gevaarlijk zijn. Dus van nature willen we liever helemaal niet zo zichtbaar zijn, althans niet buiten onze vertrouwde kring.

‘Als je alleen maar kennis deelt, onthoudt niemand dat het jóuw kennis is’

We hebben het er weinig over waar ‘zichtbaar zijn’ dan precies toe moet leiden

Wat we wél willen, is het resultaat dat die zichtbaarheid in onze maatschappij met zich mee kan brengen. In het geval van ondernemers: meer klanten en meer omzet. Maar ‘zichtbaar zijn’ leidt daar niet automatisch toe. 


Nu ik weet hoe het werkt, zijn dit mijn tips:

1.

Richt je zichtbaarheid

Wat bij mij goed werkt, is dat de juiste mensen me nu op de juiste plaatsen tegenkomen. Als je dat wilt bereiken, moet je dus wel echt goed weten welke mensen bij jou passen en waar ze uithangen op een moment dat ze openstaan voor jouw expertise. Daarom hamer ik zo op het belang van het kiezen van je ideale klant.

2.

Kies wát je ‘zichtbaar’ maakt

Je hoeft niet álles op straat te gooien. Maar het werkt ook niet om alleen maar zakelijke inhoud te delen: daarmee onderscheid je je niet van je collega’s en geef je je lezers geen enkele reden om juist voor jou te kiezen. Mix daarom je inhoudelijke expertise en je persoonlijkheid. En vertel over beide aspecten alleen wat je beoogde klant interessant vindt.Schrijf blogs, geef webinars en lezingen, deel adviezen via social media, vertel wat je geleerd hebt en hoe: zoek podia waar mensen kunnen ervaren wat jouw kennis en ervaring hen kan opleveren. Ik doe dat momenteel op heel wat manieren: ik ging een maand lang live op Facebook en Instagram om inspiratie voor je blog aan te reiken (mijn ‘bloghaakjes’), ik geef webinars en gratis sessies, als gastspreker kom je me tegen bij diverse netwerken.En op al die podia laat ik ook zien wie ik ben: mijn openheid, mijn inlevingsvermogen en mijn warmte bijvoorbeeld. Mijn enthousiasme en (helaas) soms mijn chaos. Het zijn de dingen die maken dat mijn klanten voor míj kiezen. 

3.

Het is handig als je een beetje blij bent met jezelf

De afgelopen twee jaar heb ik keihard gewerkt aan mijn bedrijf. Er staat nu een passend aanbod, maar vooral: ik sta er zelf. Als ondernemer, als expert in mijn vak, als persoon. De rafelrandjes die ik heb, accepteer ik zo goed en zo kwaad als het gaat. Perfect zijn hoeft niet (alsjeblieft níet!), maar ik ben ervan overtuigd geraakt dat ‘zichtbaarheid’ een stuk effectiever wordt als je zelf een beetje blij bent met de mens, de vakvrouw en de ondernemer die je zichtbaar maakt.  

‘Zichtbaarheid’ alleen is dus een onzinnig streven

Het gaat erom waar je je zichtbaar maakt. 

Wat je zichtbaar maakt.

En hoe je dat dan precies doet.

En ja, dat is best lastig om uit te vogelen. Misschien is het zelfs nog lastiger om dan ook daadwerkelijk te dóen, want hoe schrijf je nou een blog waarin je de juiste dingen van jezelf laat zien? 

Maar doe het.

Vogel het uit. 

‘Mix je inhoudelijke expertise en je persoonlijkheid’

En wees dán zichtbaar, op de manier, de plaatsen en de momenten die passen bij jou en je bedrijfsvoering. Scheelt je een hoop acties die je niet verder brengen, en het levert je iets heel fijns op: meer leuke klanten, meer impact met het werk dat je gekozen hebt omdat het gewoon belangrijk is.

Ingewikkeld? Dat valt mee als je een beetje hulp krijgt

In de basis blogtraining die ik aanbied via Skillz Academy help ik je om uit te vogelen wat jij het beste zichtbaar kunt maken om je doelen te bereiken. En hoe je dat doet. 

Heb je hem eenmaal gevolgd, dan hoef je je nooit meer af te vragen waar je nu weer eens over moet bloggen of hoe je dat op papier zet. Geloof me, als je eenmaal weet hoe, dan kun je over álles effectief bloggen.

‘Je kunt echt álles gebruiken als onderwerp voor je blog’ 

Je maakt jezelf zichtbaar voor de juiste lezers. En je loopt het risico dat je het nog leuk vindt ook – niet omdat jij ineens zo’n aandachtsjunk wordt die kickt op zichtbaar zijn, maar omdat je steeds meer de juist mensen bereikt die echt geholpen zijn met jouw aanbod. Ik kan je vertellen: daar heb je wel wat zichtbaarheid voor over.

  • gerelateerde artikelen

  • meer van deze auteur

Paula Brummelkamp

schrijfcoach

over de auteur

Paula Brummelkamp is schrijfcoach. Ze helpt trainers en coaches om hun boodschap goed en authentiek op papier te zetten. Want dan krijg je teksten die werken.


Heb je even geen idee waar je over moet bloggen? Vraag je je af hoe je een goed blog opbouwt, hoe lang het moet zijn en of je er nou een call to action onder moet zetten of niet? 

Worstel je met de teksten voor je website, en haal je elke keer weer weg wat je al geschreven had omdat je het weer niks vindt? Tags


You may also like

De 3 meest gemaakte SEO-denkfouten

Te weinig tijd is nooit een excuus om verder te groeien!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .