fbpx

december 5

Ervaar jij sleur in je werk als hoogsensitieve professional ?

0  comments

Als hoogsensitief persoon kan je je in sleur bevinden in je werk. Sleur staat voor alledaags, gewoonte, dagelijkse routine, eentonig, gedachteloos gevolgd gebruik. Kortom, sleur staat voor saai! Als je je in een sleur bevindt in je werk, is de kans op een bore-out groot. Eigenlijk ben je je aan het vervelen en vaak heb je het niet eens door.

More...

Meer dan 80% van de HSP bevindt zich in sleur

In de afgelopen vijf jaren heb ik honderden HSP begeleid en hen getest op waar zij zich bevinden op dit moment in hun werk. Meer dan 85% bevond zich in een sleur. Zonder dat ze het zelf doorhadden! Dat komt omdat de signalen die een HSP ervaart bij het hebben van sleur, met kans op een bore-out, vaak hetzelfde zijn als het hebben van stress en het denken dat je richting een burn-out gaat.


Sleur en verveling zijn een ondergeschoven kindje. Dit wordt dus heel vaak over het hoofd gezien door werkgevers, leidinggevende en dus ook door mensen zelf.

Sleur is onderprikkeling

Sleur is eigenlijk onderprikkeling. Onderprikkeling houdt in dat je zenuwstelstel te weinig prikkels krijgt, waardoor je minder adrenaline aanmaakt. Je hebt te weinig afwisseling, vernieuwing of verandering in je werk en leven. Je ervaart te weinig intense gevoelservaringen en hebt te weinig om diep over na te denken. Het brein krijgt te veel routinematige prikkels. Het brein vindt deze prikkels niet meer interessant. Dit veroorzaakt een toenemende druk op het zenuwstelsel, door een steeds actiever wordend default mode netwerk. Hierdoor neemt de stress van alle negatieve dwaalgedachten en bijbehorende emoties toe (*1). Dit zorgt ervoor dat je niet in actie komt en dat je moe, down, chagrijnig en hangerig wordt. Er komt steeds minder uit handen. Je kan je voorstellen wat de effecten daarvan zijn op je werk en privéleven.


*1 Klaaysen, S. (2019), Prikkels bijten niet, Amersfoort

Hoe ontstaat sleur

Het is belangrijk om je te beseffen waar jouw sleur is ontstaan. Vaak ligt de bron al in je jeugd. Stress door onderprikkeling bouwt zich als volgt op (*2):

1.
Onderprikkeling ontstaan in de jeugd

De jeugd waarin een klimaat wordt geschapen waarin er weinig ruimte is voor nieuwe ervaringen.

2.
Lange termijn onderprikkeling

Chronische, soms onbewuste onderprikkeling die langer duurt dan een jaar.

3.
Tijdelijke onderprikkeling

Deze onderprikkeling heeft een duidelijk begin en een einde. Dit duurt enkele maanden.

4.
Korte termijn onderprikkeling

Duurt enkele dagen.

5.
Dagelijkse onderprikkeling

Ontstaat door dagelijkse routines

*2 Klaaysen, S. (2019), Prikkels bijten niet, Amersfoort

Risico’s van sleur in je werk

Het risico van sleur en onderprikkeling is dat de signalen die erbij horen lijken op de signalen van een burn-out. Vaak krijg je dan van bedrijfsartsen, huisartsen en andere specialisten het advies om vooral maar rustig aan te doen. En dat werkt dus averechts! Je kans op een depressie en uitval wordt alleen maar groter. 

Zit jij in een sleur ? Doe hier de test !


Het risico van sleur en onderprikkeling is dat de signalen die erbij horen lijken op de signalen van een burn-out. Vaak krijg je dan van bedrijfsartsen, huisartsen en andere specialisten het advies om vooral maar rustig aan te doen. En dat werkt dus averechts! Je kans op een depressie en uitval wordt alleen maar groter. 

Wat te doen als je je in sleur bevindt?

tip 01 - onderzoek waar het vandaan komt op dit moment

Als je je in een sleur bevindt is het allereerst belangrijk om dat te erkennen voor jezelf en om vervolgens op onderzoek te gaan naar waar de sleur vandaan komt. Vaak heeft het te maken met routinematige en te makkelijke taken, waar je te veel en te lang mee bezig bent in je werk. Ook kan een omgeving die onder je niveau ligt of die voor jou te rustig is van invloed zijn. Het is vaak een samenspel van omstandigheden en voor iedereen een andere mix.

tip 02 - onderzoek waar jouw sleur ontstaan is

Zoals benoemd zijn er vijf fasen van sleur/ onderprikkeling. Onderzoek voor jou waar jouw sleur is ontstaan. Door deze bewustwording kan je je acties in de praktijk beter bepalen om uit de sleur te komen.

tip 03 - ken jezelf

Om uit je sleur te komen is het belangrijk om te weten wie jij bent en wat jij nodig hebt om je lekker in je werk te voelen. Dat wat voor de één werkt kan voor jou juist averechts werken. Het is interessant om te onderzoeken wat voor type HSP jij bent. Ben je introvert, extravert, sensatiezoeker, hoogbegaafd, een beelddenker? Wat is jouw HSP profiel en wat heb jij nodig om de juiste balans van prikkels te ervaren in een gemiddelde werkweek. Zodat je het op de lange termijn ook volhoud. 

tip 04 - ontdek je talent

Ontdek wat je talent is. Je talent is meer dan een kwaliteit of eigenschap. Het is je natuur. Pas als je je talent kan benutten en inzetten in je werk kom je in een positieve spiraal terecht. 

tip 05 - ontdek je interesses

Al je interesses op dit moment komen voort vanuit je leven tot nu toe. Het is belangrijk om je referentiekader te vergroten en op zoek te gaan naar ander en nieuwe interesse. Als je die vervolgens koppelt aan je talent en vanuit daar in de praktijk brengt heb je weer 'voeding' voor je brein en kom je uit de sleur modus. 

tip 06 - zorg voor kwalitatieve prikkels

Als je je in sleur bevindt heb je vooral kwalitatieve prikkels nodig. Prikkels die jouw voeden, prikkels waar je blij van wordt en die niet zorgen voor overprikkeling. Dus niet een hele dag naar een pretpark, maar liever 2 uur een boek lezen over een onderwerp waar je nooit genoeg van krijgt. Misschien wel je nieuwe ontdekte interesse. Het is uiteraard persoonsafhankelijk wat voor jou een kwalitatieve prikkel is. 

tip 07 - benut je potentieel

Je potentieel benutten als HSP heeft dus nogal wat voeten in aarde. Het is een combinatie van jezelf leren kennen, kennis over HSP en wat dit met zich meebrengt, de juist omgevingsfactoren, werktaken, collega's, jouw mindset. Alles heeft invloed op alles. Hoe leg je dan jouw juiste puzzel om je potentieel te benutten?

  • gerelateerde artikelen

  • meer van deze auteur

online masterclass

Benut je potentieel als hoogsensitieve professional

Ik nodig je van harte uit om de online Masterclass 'Benut je potentieel als hoogsensitieve professional' terug te kijken via de webshop.

Esther Kaastra

coach

over de auteur

Esther Kaastra is een ervaren loopbaanprofessional, ondernemer en coach, gespecialiseerd in hoogsensitiviteit en werk.
Na haar carrière in het hotelwezen, HR, re-integratie en loopbaanadvies, in de functies van manager, coach en consultant, heeft ze in 2015 HSP & WERK opgericht.


Het is haar missie om hoogsensitieve leiders, ondernemers en professionals hun potentieel te laten benutten door het leren kennen van, rekening houden met én gebruik maken van hun hoogsensitiviteit. Vanuit daar kun je er zijn voor anderen, je organisatie, de maatschappij en jezelf.Tags


You may also like

Word je wel zichtbaar als je gaat bloggen?

De 3 meest gemaakte SEO-denkfouten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .