fbpx

april 5

Te weinig tijd is nooit een excuus om verder te groeien!

0  comments

Nu iedereen "opeens" online wil, is het superdruk binnen Skillz Online. Daar ben ik echt ontzettend blij mee, maar toch vroeg ik me van de week even af hoe ik verder moet kunnen groeien en wanneer ik een wachtlijst moet invoeren. Steeds meer klanten willen dat ik een online leeromgeving voor ze maak. Ze willen dat ook nog eens in een rap tempo, elke week afspreken en zo snel mogelijk een complete leeromgeving neerzetten. Heel gaaf, maar voor mijn gevoel betekende dat ook dat ik nu aan mijn max zat, en kreeg ik het idee dat er geen nieuwe klanten meer bij pasten. Moest ik aan een wachtlijst beginnen ?

More...

Tot over mijn oren in het werk

Sinds kort heb ik thuis een werkkamer. Als ik de luxaflex een beetje omhoog doe, schijnt de zon heerlijk naar binnen en heb ik een mooi uitzicht op de buurt. Ik heb er een box neergezet, zodat ik er muziek kan afspelen. Kortom... een heerlijke werkplek. Ik had op papier een lijstje met klanten geschreven voor wie ik wilde werken die dag. Maar ik had ook een aantal gratis adviesgesprekken staan en diverse overlegmomenten. Uiteindelijk kwam het er op neer dat ik niet aan alle klanten toekwam, ook omdat de adviesgesprekken iets meer tijd kostten dan verwacht en dat het werk voor bepaalde klanten meer werk was dan ingeschat. Vooral het wisselen van taak, van overleg naar een leeromgeving bouwen en weer terug, kostte veel energie.


"Uiteindelijk kwam het er op neer dat ik niet aan alle klanten toekwam, ook omdat de adviesgesprekken iets meer tijd kostten dan verwacht en dat het werk voor bepaalde klanten meer werk was dan ingeschat."

Ontspannen met mijn "happy drum"

In de weinige pauzes die ik van de week nam, nam ik mijn "happy drum" erbij, en ging ik op de bank zitten in de woonkamer. Als ik die mooie geluiden hoor van deze drum, ontspan ik vrijwel meteen. Dan ben ik even heerlijk een paar minuutjes weg. Ik neem dan letterlijk en figuurlijk afstand van alle klanten die me zo hebben bezig gehouden. Dan bruist het binnen de kortste keren weer van de nieuwe ideeën. Ik hoor dan de stem van mijn business coach, Veronique, in mijn oren. Zei vertelde me laatst dat wanneer je het gevoel hebt dat je agenda overloopt, er nog genoeg mogelijkheden zijn om je agenda nog verder te vullen.


Na ontspannen weer een heldere ingeving !

Hoe kon ik dat vergeten ! Zonder overzicht en structuur word ik helemaal gek ! Dus ben ik terug gegaan aan de tekentafel en heb ik de onderstaande tips toegepast. Deze tips zullen ook voor jou ongetwijfeld van waarde zijn !

1.

Breid je offline diensten uit met een online training

Ik geef mijn klanten tijdens mijn sessies zoveel waarde, dat ze met een vol hoofd weer de deur uit gaan. Sommige roepen dan nog iets van : "als ik dat allemaal maar kan onthouden !". In de praktijk blijkt dat je hetgeen je nodig hebt altijd wel onthoud. Voor mij was het een teken om de belangrijkste delen van mijn waarde, online te zetten. Met andere woorden: het materiaal wat ik met mijn klant deel, vertel ik eerst, 1-op-1. Daarna leest hij het terug in mijn online omgeving. Vervolgens gaat hij er mee aan de slag. Op die manier verankert mijn kennis zich beter en dieper in zijn hoofd.

2.

Breid je online training uit met funnels

Normaal gesproken, mail ik mijn klanten altijd na afloop. Daarin vertel ik ze wat ze de komende week of twee weken moeten doen, en vat ik onze afspraken nog eens samen. Dat kost echt veel tijd. Door mijn online training te koppelen aan MailBlue, en daarin product funnels te maken, hoef ik nooit meer een mail te schrijven. Wanneer mijn klant van start gaat, activeer ik voor hem de funnel. Vervolgens krijgt hij automatisch, om de twee weken, een mail met het huiswerk voor. die week. Daar zit een linkje bij naar de online training. Dat spaart mij nog meer tijd ! Ik hoef ooit meer handmatig mails te sturen.

3.

Gebruik een planningssysteem, zoals Trello

Ik brainstorm vaak samen met mijn klanten. Meestal doe ik dat met post-it notes, en groeperen we ze samen totdat er een nieuwe structuur ontstaat. Omdat sommige mensen wat verder af wonen, ik werk landelijk, kan dat niet altijd. ook nu door de Corona crisis, wordt dat lastig. Ik gebruikte Trello om daar een online tintje aan te geven.


Nu het opeens zo druk was, puilde mijn mailbox uit en kon ik er niets meer in terug vinden. Daardoor kreeg ik het idee dat ik het zo druk had, terwijl dat eigenlijk wel mee viel. Tijdens mijn ontspannings-momentje op de "happy drum", kwam ik. tot de geniale ingeving om alle taken ook in Trello te zetten. Dus geen bestanden meer mailen, maar een taak aanmaken in Trello en daar bestanden aan toevoegen. Zo had ik altijd alles bij de hand en was er opeens overzicht en structuur.

Na twee dagen werken met Trello was het minder druk in mijn hoofd. Een donkere mist had zich opgetrokken en plaats gemaakt voor overzicht en structuur. Ik kreeg het besef dat er nog veel meer klanten bij kunnen nu !


4.

Een Master Mind introduceren

Steeds meer klanten begonnen me vragen te stellen over de tools, de plugins die ik gebruik in mijn websites en leeromgevingen. Ook nu weer had ik twee keuzes : de tijdrovende manier, en de tijdbesparende manier. Ik besloot om een Master Mind te introduceren. Dat. is een online sessie via Zoom, waarin alle klanten tegelijkertijd aanwezig zijn. Ik zou mijn scherm delen en laten zien hoe de plugins werken. Snelle quick-wins waardoor iedereen meteen leert hoe het moet. Maar het is ook een manier om mijn klanten te laten leren van elkaar. Een super waardevol moment. En omdat het opgenomen werd, kon ik het na afloop op mijn leeromgeving zetten, zodat toekomstige klanten het zouden kunnen terugkijken. Met andere woorden : ik geef de master mind slechts één keer, en gebruik het veelvuldig.


5.

Luister naar je klant !

Het belangrijkste is dat je naar de rode draad blijkt kijken binnen je bedrijf. Je klanten geven vanzelf aan wat wel en niet werkt. Zo zei een klant, dat ze wilde sparren met andere klanten. En dus blies ik mijn community nieuw leven in en besloot ik om daar nog actiever in te zijn. Een andere klant wilde meer weten over hoe ze haar eigen website moest bijhouden. En dus besloot ik om een master mind te gaan doen. Andere klanten hadden moeite met bloggen, en dus vroeg ik aan een collega, een blog-expert, of ze in de toekomst samen een master mind konden doen. De mogelijkheden zijn legio ! Luister naar je klant, en kijk hoe je daar op een kwalitatieve, tijdbesparende manier gehoor aan kan geven. 


"Ik voelde me deze week dan ook als een echte ondernemer. Ik voelde dat ik op deze manier nog veel meer klanten aan kon. Dat de tijd daar is om nog veel meer gave en grootse dingen te doen. Gewoon omdat het kan. En omdat de maatschappij er nu aan toe is."


Ik zag zo onder mijn eigen ogen de waarde van mijn materiaal  steeds groter worden. Mijn klanten moesten wel even wennen aan deze veranderingen, maar toch gingen ze allemaal enthousiast aan de slag ! Ik kreeg een heel blij en trots gevoel. Ik voelde dat ik op deze manier nog veel meer klanten aan kon. Dat ik tijdrovende handelingen kon automatiseren, dat ik nieuwe diensten aan mijn aanbod kon toevoegen. Dat er zoveel mogelijk is om de boel te optimaliseren.


Ik voelde me die week dan ook. een echte ondernemer. Een ondernemer die nog vele malen harder gaat groeien en nog veel meer mooie dingen gaat doen. Gewoon omdat het kan. Omdat de tijd daar is, de markt er aan toe is. Omdat mijn klant steeds meer gewend raakt om te leren vanuit zijn luie stoel. En omdat ik daar slim op inspeel.

Dit voelt echt goed. Ondernemen 2.0. De eerste grote stap van velen.

  • gerelateerde artikelen

  • meer van deze auteur

Roel van Heel

e-learning specialist

over de auteur

Mijn naam is Roel van Heel. In het verleden heb ik bijna twintig jaar in loondienst gewerkt als IT consultant. Ik heb vele grote en kleine bedrijven van binnen gezien en van vele technieken mogen proeven. In die periode heb ik veel waardevolle kennis opgedaan die ik tot op de dag van vandaag nog steeds toepas. In mijn hoofd bruist het altijd van de ideeën. Ik analyseer complexe zaken en zie vaak oplossingen, waar anderen dat nog moeilijk vinden. Het is voor mij makkelijk om vanuit niets iets te creëren. Waar sommige klanten moeilijk kunnen kiezen welke diensten ze willen aanbieden aan hun klanten, zie ik vaak de oplossing door een aantal zaken met elkaar te combineren. Op die manier help ik mijn klanten op het maximale uit zichzelf te halen.Tags


You may also like

Word je wel zichtbaar als je gaat bloggen?

De 3 meest gemaakte SEO-denkfouten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .